Garage - Carrosserie - Verkoop Tweedehandswagens Specialiteit MERCEDES

Lage-emissiezone (LEZ) Brussel

Op 1 januari 2018 wordt Brussel een lage-emissiezone (LEZ). De regels in onze hoofdstad zijn echter anders dan in Antwerpen. Lees daarom zeker even dit!

Wanneer gaat de LEZ in?

Op 1 januari start de lage-emissiezone in Brussel. Er komt eerst een overgangs periode van zes maanden waarin enkel waarschuwingen maar geen boetes worden gegeven. De LEZ geldt altijd, op elk uur van de dag.

Mag mijn auto de LEZ in?

Dat hangt af van de Euronorm van je wagen. Bij de start in 2018 worden enkel oude dieselwagens met Euronorm 1 gebannen. Voor benzinewagens is er nog geen beperking. Elk jaar worden de regels wat strenger. Wie zijn auto in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest laat keuren krijgt een formulier warop staat of je wagen al dan niet voldoet aan de vereisten van de LEZ. De lage-emissiezone is van toepassing op personenwagens, bestelwagens (≤ 3,5 ton, cat. N1), bussen en autocars.

Hoe groot is de LEZ?

De LEZ is van toepassing op het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat is Brussel hoofdstad inclusief de achttien andere gemeentes. Er zijn echter twee uitzonderingen: de Brusselse ring en de toegangswegen tot aan drie transit parkings.

  • p+r coovi (ceria) via de Josse Leemanslaan en lenniksebaan
  • p+r Stalle via de Stallestraat, het maarschalkdreefje en de sterstraat
  • p+r Kraainem via de Wezembeeklaan en E. Mounierlaan

Hoe wordt de zone aangeduid?

Het begin van de zone wordt aangekondigd met een verkeersbord.

Hoe wordt dat gecontroleerd?

Je nummerplaat wordt gescand wanneer je de LEZ binnenrijdt. De gegevens van je wagen worden automatisch gecontroleerd, een vignet kleven is dus niet nodig. Voldoet je wagen niet aan de voorwaarden, dan krijg je een boete. Het tarief is nog niet gekend. De eerste zes maanden worden er echter nog geen boetes uitgedeeld.

Wat met buitenlanders?

Zij moeten zich aan dezelfde regels houden. Buitenlandse chauffeurs kunnen zich echter pas registreren vanaf de zomer van 2018. In tegenstelling tot de LEZ in Antwerpen moeten ook Nederlanders zich apart registreren.

Zijn er uitzonderzingen?

Een aantal categorieën mag de Lez in, ongeacht of ze voldoen aan de voorwaarden. De belangrijkste uitzonderingen zijn gemotoriseerde tweewielers (cat. L), oldtimers met een O-plaat, vrachtwagens (> 3,5 ton) voor het transport van goederen (cat. N2 en N3), kampeerwagens en wagens aangepast voor het vervoeren van personen met een gehandicaptenkaart. Voldoet je voertuig niet aan de vereisten? Dan kan je acht keer per jaar een betalende dagpas aanvragen. Die is beschikbaar vanaf de zomer.

Waarom zijn de regels anders dan in Antwerpen?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft besloten om de normen trapsgewijs te verstrengen. Uit sociale overwegingen worden minder kapitaalkrachtige mensen op die manier niet meteen verplicht om een nieuwe wagen te kopen. Tegen 2025 zullen de regels in Antwerpen en Brussel wel gelijklopen.

Meer informatie?

Heeft u een probleem met uw wagen of wil u meer informatie? Vul dan het onderstaand formulier in en wij contacteren u zo spoedig mogelijk.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.